"ПАРАД НА БУКВИТЕ" - 24 май 2021 г.


Смотреть видео "ПАРАД НА БУКВИТЕ" - 24 май 2021 г. на videozubrit бесплатно

91
4   |   0
Сдружение Азбукари   |   1 год.
Поделиться этим видео
Описание видео

'ПАРАД НА БУКВИТЕ' - 24 май 2021 г. - Видео онлайн

Стотици българи шестваха по улиците на София на „Парад на буквите“

С приповдигнато настроение и много вълнение стотици българи се включиха в празничното шествие по улиците на София на организирания от „Сдружение Азбукари“ „Парад на буквите“. Много от тях бяха облечени в тениски с букви от българската азбука. Те са създадени и разпространени от „Сдружение Азбукари“ с поканата: „На 24 май да изпишем с тениски с букви любимите български думи по случай Деня на българската просвета и култура и на българската писменост“.

Любимият на всички площад на духовността - Славейков, този път беше огласен от детски смях и химна „Върви, народе възродени“. Преди определения час 10.30 на площада се събраха деца от най-различни възрасти, от детски градини и училища, заедно с техните родители и учители. Облечени в тениски с букви от азбуката, те развяваха знаменца и пееха химна „Върви, народе възродени“, който звучеше от високоговорител.

Празничното шествие тръгна по ул. „Г. С. Раковски“, по ул. „Оборище“ към катедралния храм „Св. Ал. Невски“, заобикали храма и мина покрай Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“. Продължи по бул. „Васил Левски“ до паметника на Васил Левски и по бул. „Янко Сакъзов“ до парка „Заимов“.

През цялото време на шествието звучаха химнът „Върви, народе възродени“ и любими детски и патриотични песни. Хората се поздравяваха усмихнато с минувачите. Участниците бяха от всякакви възрасти - от деца в колички, до баби и дядовци. По пътя се включиха спонтанно минувачи, заразени от веселото настроение на участниците, а върволицата от празнуващи се удължаваше непрекъснато.

Празничното шествие не спря нито за миг. То беше водено от полицейски моторизиран патрул, който спираше движението, докато минат хората. „Благодарим на СДВР и на Столична община за перфектната организация“, казаха от „Сдружение Азбукари“.

В парка Заимов празникът продължи, като танцьори от Клуб за народни танци „Витоша“ обучаваха най-малките на стъпки от български хора. Всеки участник, носещ тениска с буква от българската азбука, получи безплатно напитки, лакомства и специална изненада от „Сдружение Азбукари“ - плакати „Върви, народе възродени“ и „Левски“.

„Време е 24 май да бъде основният ни национален празник - каза пред „Труд“ Цвета Кирилова, председател на „Сдружение Азбукари“. - Никой друг народ на земята не издига в култ писмото и четмото, а това е пряката връзка с Бог. Празникът е носител на мир и светлина, на просвещение и просвета. Привилегия и гордост за малко народи е да имат в календара си празник на своята писменост, просвета и култура.“

„Изконна българска традиция е преклонението пред всички, които творят духовността и имат способността да я съхраняват, да я развиват и да я предават. Да ни е честит този най-съкровен български празник - Денят на буквите на светите братя Кирил и Методий. Защото 24 май е празникът на извисения, достоен да приеме Словото, човешки разум.

Денят на буквите - 24 май, е повод за голяма гордост за всички българи, защото наред с неизмеримото дело на Кирил и Методий, с историческото ни дълголетие в световната история, България заслужава уважението и ще получава признанието тепърва не само на отделни държави, но и на целия свят, защото е най-старата културна цивилизация“, каза още Цвета Кирилова.

Празникът завърши в парка Заимов, където продължиха да се вият хора, да се веят знамена и да се разхождат много усмихнати и весели хора.

Ссылка на страницу с видео:

Ссылка HTML на страницу с видео:

Код для вставки плеера:

'ПАРАД НА БУКВИТЕ' - 24 май 2021 г. - Видео онлайн