Креативни мислители 2 - иновативна образователна стая


Смотреть видео Креативни мислители 2 - иновативна образователна стая на videozubrit бесплатно

135
5   |   0
Сдружение Азбукари   |   2 год.
Поделиться этим видео
Описание видео

Креативни мислители 2 - иновативна образователна стая - Видео онлайн

В Алдомировци откриха средище на съвременното Просвещение

Иновативна класна стая съчетава преклонението пред българското и славната ни история със съвременните технологии

Една иновативна и модерна класна стая очаква своите ученици, когато се върнат в училище. Тя беше открита на 31 март в ОУ “Иван Вазов” в село Алдомировци, община Сливница. Създадена е със собствени средства на “Сдружение Азбукари” и осигурено от тях дарение, и е втората в страната, осъществена по модела на проекта “Креативни мислители”. Той е реализиран от “Сдружение Азбукари” за пръв път през 2015 г. в ОУ “Димитър Благоев”, Велико Търново и е своеобразно средище на съвременното Просвещение.
„Великите личности от историята в образователната игра "Букварино" на "Сдружение Азбукари" тръгнаха към една българска училищна стая, за да зарадват и изненадат децата, когато се завърнат в клас. Портретите на личностите, съграждали, бранили и развивали Родината ни, са поставени над модерна интерактивна дъска за обучение. И всеки ден вълнуващите погледи на първенците в историята ще обменят информация с децата, за да ги насърчават да растат достойни и да им припомнят за силата на моралния кодекс в заветите на предците ни“, сподели с вълнение Цвета Кирилова, председател на „Сдружение Азбукари“.
„Целта на проекта „Креативни мислители“ е да се създаде благоприятна среда, в която по естествен път да се стимулира неформалното общуване между деца и преподаватели, с акцентиране върху творческата атмосфера и обратната връзка между децата в процеса на училищното обучение. Иновативният проект е логичен отговор на дългогодишните обществени очаквания и настройки относно нуждата от спешно осъвременяване на методиките на преподаване у нас, в крак с най-новите образователни тенденции, в духа на времето, в което живеем.
Новаторският подход в преформатирането на учебните стаи е с цел да се стимулират и предразполагат децата към свободна себеизява чрез творческа мисловност. Това обстоятелство, в съчетание с модерните технологии, включени в оборудването на стаите, неминуемо ще доведе до по-високи педагогически резултати, а в близка перспектива - и до повишаване на ефективността на цялата образователна система. Децата имат право на избор за начина, по който ще придобиват знание - в уютна среда и с облекчен достъп до най-съвременните мултимедийни технологии“, смятат от „Сдружение Азбукари“. „Не случайно нарекохме тази класна стая „съвременен център на Възраждането“, допълни Цвета Кирилова.
Тази необикновена класна стая ще възпитава децата в патриотичен дух. Тя е декорирана с цветовете на българския трибагреник - стени, чинове, столове. Когато децата се върнат в училище, ги очаква още една приятна изненада - уникални щори. “Те не само внасят уют и красота в класната стая, но и изобразяват 4 от символите на България - Шипка, върхът на Свободата, Казанлъшката роза, Добруджа, житницата на България и „Очите“ на Рила - Рилските езера. И всичко това - под зоркия поглед на хан Крум Законодателя - в картина, реплика на художника Васил Горанов“, каза Даниела Борисова.
На един голям папирус са наредени буквите от българската азбука, като този кът също е с цветовете на родния трибагреник. Има и голяма детска карта на България, дело на „Сдружение Азбукари“, в която много мащабно са разположени различните области на България и какви забележителности, животински и растителни видове има там.
Стаята е оборудвана с интерактивна дъска и лаптопи, с които учителите и учениците работят с удоволствие. Интерактивната дъска дава богати възможности урокът да стане по-интересен, по-атрактивен, по-лесен и достъпен, каза още директорът Даниела Борисова. Свързана с интернет, тази интерактивна дъска дава богати възможности на учителите за използване на различни електронни ресурси. Това са електронни учебници, хипервръзки, по които учителите са подготвили презентации.
За реализацията на проекта “Сдружение Азбукари” работи в партньорство с онлайн зона за българщина „Българчета“ (https://bulgarcheta.com/). Стаята е изцяло боядисана и допълнително окабелена, подменена е подовата настилка с ламинат. Осигурени са щорите, детската карта на България, стената с букви и папирусът. "Трежър" България за пореден път е подкрепило проекта, като е предоставило репликата на величествената картина на Хан Крум с художник Васил Горанов.
Техническото оборудване (лаптопи, интерактивна дъска), чиновете, столовете и шкафчетата са осигурени със средства по проекта „WellBeCome“ по Програмата Interreg-ИПП за трансгранично сътрудничество между Република България и Република Сърбия, с водещ партньор „Сдружение Азбукари“.

Ссылка на страницу с видео:

Ссылка HTML на страницу с видео:

Код для вставки плеера:

Креативни мислители 2 - иновативна образователна стая - Видео онлайн